FORUM » Znani i lubiani czyli o fotografach » jaki fotograf?

jaki fotograf?

Postnapisany przez:
francheska (francheska) » niedziela, 9 sierpnia 2009, 12:07

To zaskakujące, ale ludzie, którzy mówią, że interesują sie fotografią tak naprawdę nic albo niewiele o niej wiedzą. Często na pytania pt. 'twój ulubiony fotograf?' reagują 'yyyy, nie mam'. Smutne. A jak doskonalić swoje patrzenia na świat jeśli nie podgląda się jak to robią najlepsi z najlepszych.

Dlatego głęboko wierze, że wy macie swoich fotograficznych ulubieńców.
Zatem kim oni są?

Ja sie lubuję w dokumentalistach tj. Milach, Goldin, Ackerman, czy portrecistach a'la Nadav Kander.

A wy? :)

niech to forum rozhula się trochę bardziej teoretycznie a nie sprzętowo :)
francheska (francheska)

Re: jaki fotograf?

Postnapisany przez:
deMaus » niedziela, 9 sierpnia 2009, 18:51

Mnie ostatnio zafascynował Bryan Peterson i przede wszystkim jego podejście do fotografii, którym potrafi i chce się dzielić w swoich książkach.
Drugim fotografem jest Joe McNally, także poznany dzięki książce.
deMaus

Postnapisany przez:
francheska (francheska) » sobota, 22 sierpnia 2009, 17:59

Po przeczytaniu Peterson skojarzyło mi się od razu nazwisku innego, myślę, że nawet bardziej chaakterystycznego i znanego fotografa - Andersa Petersena. Polecam jego zdjęcia i wywiad z nim na lensculture.com.
http://www.lensculture.com/petersen.html
francheska (francheska)

Postnapisany przez:
love_ridden » środa, 26 sierpnia 2009, 18:51

np:
Bruce Davidson, do niedawna funkcjonowała jego strona, ale przestała.
Robert Doisneau: http://photography-now.net/robert_doisn ... olio1.html
Z poszukiwań w necie
Seria The Kingdom Come mnie zmiażdżyła: http://www.bethmoon.com/TKC01.html
A tu blog na którym ktoś zamieszcza masę świetnych fotografii, kupa śmiechu przy zdjęciach bohaterów, ale nie tylko: http://notsoyellow.blogspot.com/
love_ridden

Postnapisany przez:
camilvein » środa, 14 października 2009, 23:12

Witam ;)

Co do moich ulubionych fotografów to odkąd zająłem się fotografią uliczną i zakochałem się w fotografii reportażowej, to padło na 2 wielkich artystów w dziejach fotografii osobiście moich Guru są nimi przede wszystkim Capa i Bresson.

Natomiast jestem pełny podziwu dla współczesnych fotoreporterów wojennych czyli Davida Turnelya i przede wszystkim James'a Nachtway'a - wszystkim polecam dokument na temat jego zdjęć (świetna sprawa, choć wstrząsający obraz o pracy fotoreportera wojennego) tytuł dokumentu brzmi "War Photographer"

Gorąco Polecam

I pozdrawiam :)
camilvein

Postnapisany przez:
Pokutnik » sobota, 21 listopada 2009, 13:42

Hm pewnie nikogo nie zaskocze. Jestem fanem klasyków fotografii, Annie Leibovitz, Nachtweya, Weegee, to jest to :)
Jeszcze jeden fotograf jest fajny, Lewis Hine? nie moge nigdy zapamietać tego nazwiska, ma takie znanie zdjęcie, jak faceci siedzą na budowie, na wysokosci, kojarzycie? Pozdrawam
Pokutnik

Postnapisany przez:
aniawojszel » środa, 25 listopada 2009, 13:06

Widzę, że autorkę zaskoczyła ilość rozmówców (coś mało)...mnie również, ponieważ temat rzeka i myślę że bardzo interesujący...i cieszę się, że w ogóle taki temat został poruszony...
Ogromne wrażenie robią na mnie polscy fotograficy: Marian Dederko i jego niesamowita fota "Sabat", Tadeusz Wański, Jerzy Dorys i portret "Helena Makowska" - w ogóle portrety z lat 30-tych...
I z innej beczki :-) - Hiroshi Sugimoto - jego wszechstronność...i Manuel Alvarez Bravo - rewelacyjne portrety...
aniawojszel

Postnapisany przez:
allaatma » środa, 6 stycznia 2010, 15:13

Seria "Gypsies" Josefa Koudelki, Robert Frank - nie tylko "Americans", ale i jego nowsze prace i zupełnie inne podejście do fotografii, portrety Rogera Ballena i Shelby Lee Adamsa, ParkeHarrison i seria "Grey Dawn", David Williams (ktory, tak sie sklada, jest moim profesorem)............
allaatma

Postnapisany przez:
musiaklusia » sobota, 6 lutego 2010, 19:29

Witam,
Jednym z moich ulubionych fotografów jest Gregory Crewdson. Jestem szczerze zafascynowana jego twórczością. Każde z jego zdjęć jest jak historia, można oglądać je godzinami. Sam proces tworzenia fotografii przez niego jest fascynujący.
Pozdrawiam,
Aga (musiaklusia)
musiaklusia

Postnapisany przez:
mammamia75 » środa, 17 lutego 2010, 13:10

A co sądzicie o polskich fotografach mody? Ja zawsze byłam fanką M. Tyszki, choć po obejrzeniu tego wideo trochę mnie zirytował. http://lookr.tv/player.php?id=1437 . Wydaje się trochę arogancki.
mammamia75

Następna strona

Powrót do Znani i lubiani czyli o fotografach