FORUM » Aparaty cyfrowe » Jaką puszkę i słoiki kupić do fotografii ślubnej?

Jaką puszkę i słoiki kupić do fotografii ślubnej?

Postnapisany przez:
marko888 (marko888) » środa, 3 lutego 2010, 22:46

Mam 6500zł do wydania na zestaw do fotografii ślubnej, do zdjęć w klubach itp. Jakie body, obiektywy i lampę polecacie aby wykonywać tego rodzaju zdjęcia? Na pewno będzie potrzebna jakaś jasna 50-tka, szeroki kąt...i pewnie jeszcze coś...
Proszę o pomoc w co konkretnie inwestować ???
Z góry dziękuję za fachową pomoc...
marko888 (marko888)

Re: Jaką puszkę i słoiki kupić do fotografii ślubnej?

Postnapisany przez:
deMaus » czwartek, 4 lutego 2010, 00:45

Odpowiem zwięźle bo dziś nie mam za dużo czasu. Canon 50d + sigma 17-50 f2,8 EX + Lampa na Canonowską pewnie nie starczy ale Nissin 622 jest w dobrej cenie i jest przyzwoitą lampą. Pomyśl jeszcze o szybciej karcie pamięci.
deMaus

Postnapisany przez:
marko888 (marko888) » czwartek, 4 lutego 2010, 20:40

Dzięki za poradę.
Sigmy 17-50 ze światłem 2.8 nie znalazłem na allegro ale zainteresował mnie TAMRON 17-50 2.8 VC.
Wydaje się być w miarę dobry na początek.
Z tego wychodzi, że body 50d to koszt 3000 zł + Nissin 420 zł + Tamron 1900 zł = 5320 zł
marko888 (marko888)

Postnapisany przez:
deMaus » czwartek, 4 lutego 2010, 22:09

Polecam jednak poszukać obiektywu sigmy, bo jest duża różnica w wykonaniu Sigmy z serii EX a tamronów. Zajrzyj do sklepu Euro.com.pl tam na pewno znajdziesz ten obiektyw, a dodatkowo w przeciwieństwie do allegro możesz go przetestować przed zapłaceniem i odebraniem. I ta sigma kosztuje chyba około 1700.

Możesz wziąć za resztę lepszą lampę, albo canonowską, albo nissina 822. Dolicz jeszcze kartę pamięci, albo dwie i torbę, Ewentualnie jakieś szkło portretowe np. canon 50 f1,8 ale tuż już musisz koniecznie sprawdzać sztukę przed kupieniem, bo trafiają się modele z źle pracującym AF.

To co jest ważne, to jeśli zaczynasz ze ślubami, a jeszcze nie masz, to koniecznie zadbaj o to żeby mieć drugie body, choćby jakiegoś canona analoga, z podstawowym szkłem, nawet wystarczy kitowy obiektyw 18-55 f3,5-f4,5, a najlepiej jakiegoś starszego np. canona 300d lub coś w tym stylu tak, żeby ci pasowały szkła i lampa.. Osobiście nie miałem takiej sytuacji (zawsze nosze dwa body), ale jak ci panie aparat w np koście, to masz generalnie mówiąc prze..., bo jedynym wyjściem jest wtedy odkupowanie zdjęć od gości.
Sam oddawałem (bom z natury miły i czuły na cudze nieszczęście) zdjęcia, bo na weselu kuzyna, fotografowi upadł aparat i odmówił dalszej współpracy.
deMaus

Postnapisany przez:
marko888 (marko888) » piątek, 5 lutego 2010, 21:07

Myślałem o drugim body. Mam takie z którego nie jestem za bardzo zadowolony (sony alpha 300 + kitowe szkło) ale najrozsądniej będzie jeżeli zamienię je na niższy model canona.

Zastanawiam się nad lampami ,które proponujesz. Czy warto płacić dwukrotnie więcej za Nissina 8xx czy dać 4 stówki za 6xx??
Fajnie byłoby mieć jeszcze jakiś szeroki kąt 10-20... no i rybie oko (ale to na razie marzenia)...
marko888 (marko888)

Postnapisany przez:
deMaus » piątek, 5 lutego 2010, 21:27

W takim razie sprzedaj sony (podzielam opinie o tym sprzęcie, jako o jedynych lustrzankach, które muszą się reklamować ;p) i za to kup canona 400d albo 450d choćby z kitem, w końcu to ma być body na wszelki wypadek, a nie jako podstawowe.

Co do lamp, to 8xx ma tryby wyzwalania zdalnego, błysk na drugą kurtynę i tryb błysku stroboskopowego, pozwalający na synchronizację z czasami mniejszymi niż przy normalnym błysku, więc według mnie warto dopłacić zwłaszcza, że to i tak taniej niż Speedlite 560 EX.

Co do rybiego to kup sobie Falcona 8mm f3,5, dasz około 800zł, a masz prawdziwe pełno klatkowe rybie oko, minusem jest, że jest to obiektyw w pełni manualny, więc jeśli z takich nie korzystałeś to będziesz musiał się przyzwyczaić i nauczyć ustawiać przysłonę i ostrość ręcznie na obiektywie. Osobiście uważam, że w przypadku rybiego AF nie jest konieczny, bo nie używam tego szkła jako szkła sportowego. A normalny szeroki kąt da ci ta sigma co mówiłem, bo 17mm ogniskowej przy cropie 50d to około 24mm dla małego obrazka, więc wartość przyzwoicie zadowalająca.
deMaus

Postnapisany przez:
marko888 (marko888) » niedziela, 7 lutego 2010, 13:21

Dziękuję za pomoc. DeMaus nakierował(a)??, myślę, na dobry sprzęt. Sądzę, że w niedługim czasie uda mi się skompletować polecany sprzęt i podzielę się z Państwem swoją opinią na jego temat. Nie chciałbym by ten wątek został zamknięty więc proszę o przekazywanie innych opinii w tej kwestii.

Jeszcze raz dziękuję za fachową, nieocenioną pomoc...

POZDRAWIAM i...pędzę do sklepu... :-)
marko888 (marko888)

Postnapisany przez:
deMaus » niedziela, 7 lutego 2010, 16:49

Zapytam jeszcze gdzie planujesz kupić, bo polecam sklep eltkom.pl jeśli interesują cię sklepy internetowe, bardzo dobre ceny i gwarancja bezpieczeństwa, od dawna u nich kupuję, (zaczynałem jak jeszcze mieli sklep w bielsku). Naprawdę konkretna obsługa i dobrze zabezpieczają towar, nie ma też problemu z jakimkolwiek rozwiązywaniem problemów. Tz. miałem jedną sytuację przy zakupie SD-14 i 18-200, wysłali mi obiektyw z mocowaniem canona, problem został rozwiązany tak, że że przysłali mi nowy z dobrym mocowaniem i napisali, że jak się bezie zgadzać, to żebym odesłał ten zły na ich koszt, i przysłali z tym dobrym filtr UV Sigmy, warty mniej więcej 150zł.
deMaus

Postnapisany przez:
marko888 (marko888) » poniedziałek, 8 lutego 2010, 21:30

Zajrzałem na polecaną przez Ciebie stronę i powiem, że oferta jest interesująca...
Jest duże prawdopodobieństwo, że skorzystam z oferty eltkom...
marko888 (marko888)

Postnapisany przez:
FotoMerit » czwartek, 1 kwietnia 2010, 13:10

Ale zapewniam Cię,że takich sklepów internetowych jest znacznie wiecej. Naprawdę można trafić na solidnego i godnego zaufania sprzedawce.
FotoMerit

Następna strona

Powrót do Aparaty cyfrowe