napisany przez:
deMaus » czwartek, 4 lutego 2010, 22:09
Polecam jednak poszukać obiektywu sigmy, bo jest duża różnica w wykonaniu Sigmy z serii EX a tamronów. Zajrzyj do sklepu Euro.com.pl tam na pewno znajdziesz ten obiektyw, a dodatkowo w przeciwieństwie do allegro możesz go przetestować przed zapłaceniem i odebraniem. I ta sigma kosztuje chyba około 1700.
Możesz wziąć za resztę lepszą lampę, albo canonowską, albo nissina 822. Dolicz jeszcze kartę pamięci, albo dwie i torbę, Ewentualnie jakieś szkło portretowe np. canon 50 f1,8 ale tuż już musisz koniecznie sprawdzać sztukę przed kupieniem, bo trafiają się modele z źle pracującym AF.
To co jest ważne, to jeśli zaczynasz ze ślubami, a jeszcze nie masz, to koniecznie zadbaj o to żeby mieć drugie body, choćby jakiegoś canona analoga, z podstawowym szkłem, nawet wystarczy kitowy obiektyw 18-55 f3,5-f4,5, a najlepiej jakiegoś starszego np. canona 300d lub coś w tym stylu tak, żeby ci pasowały szkła i lampa.. Osobiście nie miałem takiej sytuacji (zawsze nosze dwa body), ale jak ci panie aparat w np koście, to masz generalnie mówiąc prze..., bo jedynym wyjściem jest wtedy odkupowanie zdjęć od gości.
Sam oddawałem (bom z natury miły i czuły na cudze nieszczęście) zdjęcia, bo na weselu kuzyna, fotografowi upadł aparat i odmówił dalszej współpracy.