FORUM » Akcesoria » Wątpliowść co do filtra CPL. Proszę o radę.

Wątpliowść co do filtra CPL. Proszę o radę.

Postnapisany przez:
bajej (bajej) » poniedziałek, 2 listopada 2009, 17:13

[QUOTE=bajej]http://allegro.pl/item789116429_marumi_polaryzacyjny_c_pl_58mm_okazja.html

co myslicie o tym? Nie za tanio?[/QUOTE]

Kupiłem, zakręciłem i mam wątpliwości.
- efekt przyciemniania nieba jest bardzo słaby na pierwszy rzut oka. Spodziewalem sie czegos wiecej
- proba z odbiciami na szybie również daje znikome efekty (tzn odbicie jest mniejsze ale ciagle widoczne, chyba ze tylko na reklamach odbicie niwelowane jest calkowicie)

Wina filtra czy tak ma być?
bajej (bajej)

Re: Wątpliowść co do filtra CPL. Proszę o radę.

Postnapisany przez:
Moparek » wtorek, 3 listopada 2009, 21:59

Wszystkich odbić nigdy nie zniwelujesz, a niebo nie zawsze się przyciemnia. Tylko pod odpowiednim kątem. Zawsze to przyciemnia filtr połówkowy.
Moparek

Re: Wątpliowść co do filtra CPL. Proszę o radę.

Postnapisany przez:
marcinnaj » środa, 4 listopada 2009, 11:55

Efekt przyciemnienia nieba będzie dobrze widoczny gdy będzie dobra przejrzystość powietrza to raz a dwa jak będziesz pod odpowiednim kątem do słońca, najlepsze efekty jeśli jesteś ustawiony jakieś 45-90stopni. Jeśli nakręcisz na jakiś ultra wide obiektyw tylko część efektu będzie widać, co do odblasków wszytskich się nie da zniwelować, no chyba, że jest jedno źródło i powierzchnia jest płaska, najlepiej to widać na wodzie bez fal.
Kiedyś kupiłem filtr Hoya za 200pln z powłokami, zrobiłem kilka zdjęć poczym go zgubiłem, z nerwów kupiłem jakiś za 45pln Selco i uważam, że poza blikami które dużo częściej łapie niż Hoya, to poprostu zapuścić sobie tylko brodę i pluć ze wydałem 5 razy tyle na efekt który jest tak mało różniący się od tej tanizny.

Filtr który pokazałeś może dodatkowo robić winietki zwłaszcza na bardzo szerokim kącie wynika to z jego wysokości, warto kupic jakiegoś SLIMA.
marcinnaj

Powrót do Akcesoria