FORUM » Techniki i metody pracy » Skaner do negatywów

Jak i dlaczego

Skaner do negatywów

Postnapisany przez:
labusie (lab) » poniedziałek, 26 lipca 2010, 08:04

Hej,
podejrzewam, że są już na tym forum takie wątki, ale zakładam też ten bo chcę dopasować ten sprzęt do swoich potrzeb.
Więc tak, chciałabym sobie kupić skaner do negatywów, żeby zaoszczędzić na skanowaniu fotek z negatywów w labach.

Robię zdjęcia na Konicy Minolcie i używam klisz małoobrazkowych (35 mm.). Czy moglibyście mi polecić jakiś sprzęt?

Chcę, żeby jakość skanów była dobra, ale nie potrzebuję skanera z totalnie górnej półki. Szczerze mówiąc, szukam takiego z dolnej, ale z dobrą jakością. I chcę, żeby był to skaner przeznaczony tylko i wyłącznie do tego celu, bez żadnych dodatkowych opcji,czy skanera dokumentów.
Nie znam się za bardzo na sprzęcie, dlatego proszę Was o pomoc. Czy macie takie skanery, który polecacie?

Z góry przepraszam za rażące błędy, które pewnie występują w moim poście, ale jak już wspomniałam-expertem nie jestem, zależy mi tylko na tym, żeby robić fajne zdjęcia.

Czekam na wasze odpowiedzi
labusie (lab)

Re: Skaner do negatywów

Postnapisany przez:
PMorytko » wtorek, 3 sierpnia 2010, 09:40

Ja uzywam i w sumie mi się podoba - Plustek OpticFilm 7600I AI (sa tansze wcześniejsze modele ale ten ma skanowanie w podczerwieni które eliminuje większość rys - nawet ze starych negatywów ORWO - ale to działa tylko z kolorowymi kliszami)
Skaner tylko do małego obrazka, soft w komplecie wystarczający (Silver Fast) - praca dość wolna - ręczny przesuw więc sie nie nadaje do zakładów ale na biurko zamiast ciemni a i owszem. W komplecie ramka na 6 klatek negatywu lub na slajdy.
Zastąpił mi ciemnie i odkrył magie starych negatywów - przede wszystkim umożliwił powrót do zdjęć z okresu dziecinstwa rodziców...:-)
PMorytko

Powrót do Techniki i metody pracy